Başlıklar
Reaktif Güç Nedir?
Motorun kalkışında ihtiyaç duyduğu elektromanyetik alanı oluşturmak için harcadığı güce reaktif güç denir. Gerilim ve akım arasındaki faz kaymasına bağlı olarak, cihazın reaktif güç tüketim miktarı belirlenir. Reaktif güç, iletim hattında ileri geri hareket ettiği için ek bir yük görevi görür. Bu nedenle reaktif güç, tüm kabloların, transformatörlerin, şalt cihazlarının kullanımında önemli bir faktördür. Bu sebeple, tüm bu tesisatların hem aktif hem de reaktif gücü dikkate alarak, görünen güç için tasarlanması gerekmektedir. Fazla miktarda reaktif güç mevcutsa, sistem güç faktörünü büyük oranda düşürecek ve dolayısıyla işletme verimliliği azalacaktır. Bu durum, istenmeyen voltaj düşümüne, daha fazla iletim kayıplarına, fazla ısınmaya ve daha yüksek işletme maliyetlerine neden olur.
Kompanzasyonda Güç Analizinin Önemi
Güç sistemlerinin gerek işletmeye alınmadan önce, gerekse mevcut yapılarındaki genişleme durumlarında uygun dizayn edilip edilmediğinin kontrolü, kontrol sonucu olası uygunsuzlukların tespiti ve bu anlamda sunulan çözümleri kapsayan mühendislik analizleri, sistemin sürekli, kararlı ve güvenilir çalışması için ciddi öneme sahiptir. Ayrıca bu analizler ile sistem verimliliği de ciddi şekilde arttırılabilmektedir.
Bu analizin yapılması için kayıt özelliği olmayan bir cihazın ekranından sürekli olarak değerleri takip etmek uzun mesai gerektirmesinin yanı sıra çok zahmetli ve sağlıksız bir yöntemdir. Tamamen uygulamayı yapacak kişinin kendi bilgi ve tecrübelerine dayanarak işletmenin analiz edilmesi gerekir. Yanılma payının oldukça yüksek olması sebebiyle, yanlış uygulama yapma olasılığı oldukça yüksektir. Belirtilen olası sıkıntıların yaşanmaması ve işletmenin güç analizinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için Smart SVC Röle sizlere yardımcı olmaktadır.
Smart SVC Röle ile Güç Analizi Nasıl Yapılır?
Smart SVC rölenin Güç Akış Grafiği (GAG) sayesinde, işletmelerin enerji analizini doğru bir şekilde yapmak mümkün hale gelmektedir. Smart SVC röle işletmede takılı olduğu süre zarfında, işletmenin ihtiyaç duyduğu reaktif enerjileri süreleriyle birlikte kaydeder. Böylece oluşan tüm farklı reaktif enerji ihtiyaçları süreleriyle birlikte kullanım sürelerine göre sırayla kaydedilir. Kullanıcı, Smart SVC rölenin Güç Akış Grafiği kısmına girerek tüm bu farklı durumları görebilir ve doğru bir kompanzasyon uygulaması yapabilir.
Smart SVC Rölenin Avantajları
-Fazla sayıda monofaze kademe (kondansatör/reaktör, kontaktör, sigorta vs) kullanmanıza gerek kalmaz.
-Hızlı girip çıkan yüklerde işletme rahatlıkla kompanze edilir.
-Tasarruflu aydınlatma, kesintisiz güç kaynakları, invertörlü klima ve soğutucuların vs. kullanılmasından dolayı ortaya çıkabilecek kapasitif kompanzasyona tam olarak cevap verir.
-Güç akış grafiği yardımı ile işletmenin analizi kolaylıkla yapılabilir. Her faz için ihtiyaç duyulan maksimum kondansatör/reaktör büyüklükleri ve faz dengesizlikleri belirlenebilir.
-Kompanzasyon bakım periyodunu uzatırken bakım maliyetlerini de düşürür.
Smart SVC Röle ile Yapılan Güç Analizi Örnekleri
Rölenin Güç Akış Grafiğinden alınmış birkaç ekran görüntüsü ile sistemin çalışma mantığını anlamaya çalışalım;
Bu örnekten, işletmede rölenin takılı olduğu sürenin 60 dakikası boyunca:
- L1 fazı için 12,5 kVAr
- L2 fazı için 10.5 kVAr
- L3 fazı için 10.1 kVAr reaktif enerjiye ihtiyaç duyduğunu anlamaktayız.
Bu örnekten, işletmede rölenin takılı olduğu sürenin 560 dakikası boyunca:
- L1 fazı için 1,5 kVAr
- L2 fazı için 0 kVAr
- L3 fazı için -2.4 kVAr reaktif enerjiye ihtiyaç duyduğunu anlamaktayız.
Not: “-“ işareti endüktif reaktif enerji ihtiyacını temsil eder.
Bu iki örnekte de görüldüğü üzere Smart SVC rölenin Güç Akış Grafiği sayesinde;
- İşletmenin ihtiyacı olan reaktif enerjiyi ,
- Fazlar arasındaki dengesizliği ,
- İşletmenin karakteristiğinin kapasitif mi yoksa endüktif mi olduğunu tam olarak görmek mümkündür.
Güç akış grafiği oransal olarak en fazla kullanılan veriyi 1. örnek olarak kaydetmektedir. Daha sonra oranın yüksekliği durumuna göre örnekleri sıralamaktadır. Böylece ilk 10 örnekte işletmenin reaktif profilinin yaklaşık %95’i ortaya çıkmaktadır.
Güç akış grafiğindeki bu 10 örnek sayesinde artık işletmeyi analiz etmiş bulunuyoruz. Bundan sonra yapılacak şey bu analizi doğru yorumlayarak doğru kademe seçimini yapmaktır. Grup Arge olarak kullanıcıların işlerini kolaylaştırmak ve işletmelerinin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla yeni ürünler geliştiriyor ve mevcut ürünlerimizin yazılımlarını belirli periyotlarla güncelliyoruz. Bu sayede güncel problemlere çözüm üreterek tesisinizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyoruz.