Başlıklar
Gerilim Koruma Rölesi Nedir?
Mikroişlemci kontrollü, üstünden akım geçtiği müddetçe manyetik alan oluşumu sağlayarak devreye giren ve akımı ileten, elektrik motoru ve devrelerde alçak ve yüksek gerilim değerlerine, faz yokluğuna ve faz sırası hatasına karşı koruyan cihazlardır.
Gerilim Koruma Rölesi sayesinde ihtiyaç duyulan değerden yüksek ya da alçak bir akım geldiğinde doğrudan makineye ve cihaza gitmesi engellenmektedir. Sadece ihtiyaç duyulan akım makineye ya da cihaza gönderilmektedir.
Gerilim Kontrol Rölesi olarak da bilinirler ve kullanıldığı cihaza ya da makineye giren gerilimi sürekli takip eder ve önceden ayarlanmış olduğu gerilim değerinin dışına çıkıldığı zaman harekete geçer. Bu sayede sadece doğru seviye değerlerindeki gerilimin sisteme verilmesini sağlar. Böylelikle, şebeke dalgalanmalarının yaratacağı zararlar engellenmiş olur.
Gerilim Koruma Rölesi Bağlantı Şeması
Gerilim Koruma Rölesi Kullanım Alanları
– Kompanzasyon Panolarında,
– Üç fazlı ve tek fazlı sistemlerde düşük veya yüksek gerilimden zarar görebilecek kontrol sistemlerinde,
– Elektronik kumanda devreleri, kondansatör gruplarında,
– Motor, klima, kompresör ve elektrik motorlarının korunmasında kullanılabilmektedir.
Gerilim koruma rölesi farklı amaçlar ve değişken devreler üzerindeki kullanımlarına göre adlandırılırlar. Gerilim ayar aralığı, faz sıralama kontrolü, çekmede ya da açmadaki gecikme seçimine göre farklı çeşitlere ayrılırlar. Gerçekleştirdiği bu fonksiyonlar;
- Aşırı ve Düşük Gerilim Koruması
- Ayarlanabilir Gerilim Koruması
- Faz Yokluğu Koruması
- Faz Sırası Koruması
Aşırı ve Düşük Gerilim Koruması
Fazlardan herhangi birinin nominal gerilim değerinin %40 daha fazla ya da daha az olduğu zaman gerilim koruma rölesi devreye girer.
Ayarlanabilir Gerilim Koruması
Gerilimin belirli olduğu sınırların dışında ayarlanan gecikme süresi kadar kaldığı durumlarda çıkış rölesi devreye girer. Gerilim değeri önceden ayarlanmış olan süreden daha az bir zamanda normal değerinde dönerse röle durumunu korur. Sistemin küçük gerilim değişimlerinden etkilenmemesi adına belli bir değerde histerisiz eğrisi bulunmaktadır.
Faz Yokluğu Koruması
Herhangi bir fazın olmaması durumunda sistem aşırı ısınır. Sistemin ısınarak yanmasının engellenmesi için belirli bir gecikme süresi sonunda çıkış rölesi bırakır. Fazların normale dönmesi ile birlikte çıkış rölesi gecikmesiz olarak çeker.
Faz Sırası Koruması
L1,L2,L3 fazlarının sırasının yanlış olduğu zaman devreye girer. Bu sayede sistemin zarar görmesi engellenmiş olur.